Domáca plastelína

Domáca plastelína

Uvariť plastelínu je ľahšie ako spraviť hrnčekový koláč. Nemáte čo pokaziť. Domáca plastelína je lacná, netoxická, a naozaj lepšia ako kúpená.

Varila som doma plastelíny podľa mnohých rôznych receptov. Z najhoršej sa muž smial, že či varím lepidlo. Najlepšia bola lepšia ako tá z obchodu. Prinášam dva naj recepty aj s porovnaním hotovej plastelíny.

domacaPlastelinaDveKila

Obe plastelíny sú jedlé, ale deti ich nebudú chcieť jesť, lebo sú slané. Konzistenciou sú si podobné a pripomínajú Play Doh. Sú príjemne mäkké a elastické, hotový antistres, ale nepostavíte z nich vysoké a štíhle modely, pretože hmota sa ohne. Vydržia veľmi dlho vyložené vonku bez toho, aby vyschli.

Z jednej dávky uvaríte asi kilo plastelíny. Dá sa uskladniť v uzavretej nádobe a väčšinou vydrží až kým nestuchne olej, ktorý ste do nej použili. Pozor, pri octovej plastelíne môže stať, že po týždni sa začne lepiť. Plastelínu môžete rozdeliť do plastových dózičiek alebo zipsovacích sáčkov a dať ju ako darček všetkým deťom na okolí 🙂

domacaPlastelinaDarcek

Plastelína s octom

Plusy

  • je ultra lacná
  • suroviny máte asi práve teraz doma

Mínusy

  • dlho sa varí
  • smrdí po octe

Recept

2 hrnčeky hladkej pšeničnej múky

2 hrnčeky vody

1/2 hrnčeka soli

2 polievkové lyžice oleja

6 polievkových lyžíc octu

potravinárske farbivo (môžete vynechať)

Postup

Všetky suroviny dobre zmiešajte v hrnci. Vznikne vám niečo ako palacinkové cesto. Potom zmes varte na miernom ohni. V hrnci sa začnú objavovať veľké kusy plastelíny obalené cestom. Nezľaknite sa a miešajte, až kým nevznikne jedna veľká hruda. Túto hrudu ešte varte na slabom ohni 15 minút. Občas premiešajte. Dávajte pozor, aby sa veľmi neprichytila odspodu. Hotovú plastelínu nechajte vychladnúť.

Radím naozaj variť tých 15 minút – kus plastelíny som na testovanie vybrala hneď ako sa sformovala hrudka a bol nepoužiteľný, pretože sa príliš lepil.

domacaPlastelinaRecept

Ďakujem Nadii z MontessoriKids by Nadia, ktorá sa so mnou podelila o tip na ocot v Klube farebných prstov

Plastelína s vínnym kameňom

Plusy

  • je uvarená hneď, čo je fajn ak ju robíte s deťmi
  • neutrálna vôňa

Mínusy

  • je trochu drahšia ako octová plastelína (stále ale oveľa lacnejšia ako kúpená)
  • vínny kameň sa ťažko zháňa

Recept

2 hrnčeky hladkej pšeničnej múky

1 hrnček soli

2 hrnčeky vody

2 polievkové lyžice oleja

2 kávové lyžičky vínneho kameňa

potravinárske farbivo (môžete vynechať)

domacaPlastelinaVinny

Postup

Je to rovnaké ako pri predchádzajúcom recepte, len sa to kratšie varí: všetky suroviny dobre zmiešajte v hrnci. Vznikne vám niečo ako palacinkové cesto. Potom zmes varte na miernom ohni. V hrnci sa začnú objavovať veľké kusy plastelíny obalené cestom. Nezľaknite sa a miešajte, až kým nevznikne jedna veľká hruda a nezačne sa prichytávať na spodok a okraje hrnca. Nechajte ešte minútku dôjsť. Vyklopte plastelínu na tanier a nechajte vychladnúť.

Ak sa vám plastelína trochu pripáli, bude voňať ako chlebíková kôrka 🙂

Kde zohnať vínny kameň

Vínny kameň sa po anglicky volá Cream of tartar a je to bežná súčasť britskej kuchyne – tam ho zoženiete v každom supermarkete. Na Slovensku je to s jeho dostupnosťou horšie. Ja som po márnom hľadaní v Tescu a Marks and Spencer svoj nakoniec kúpila cez internet od Natálie Bahnovej z malého domáceho vinárstva vo Svätom Jure – som rada, že máme takýto lokálny zdroj.  

Čo je vínny kameň

Vínny kameň je vedľajší produkt pri výrobe vína – je to usadenina, ktorá sa vytvára vnútri sudov. Keď sa podrví, je z nej kyslý biely prášok. V Anglicku sa používa na spevnenie snehu z bielkov, na stuženie šľahačky, aby sa z cukrového sirupu nevyzrážal cukor, či do zmrzlín na dosiahnutie krémovej konzistencie.

Aký olej použiť a ako plastelínu zafarbiť

Môžete použiť čokoľvek mastné, od kokosového až po olivový olej. Ja som použila slnečnicový olej, pretože má neutrálnu vôňu a ani pri dlhom skladovaní vám nestuchne.

Plastelínu som farbila tekutým potravinárskym farbivom. Jednu várku jednou farbou. Farbivo som pridala ešte pred varením. Použila som 10 kvapiek farbiva, takže som dostala pekné jemné pastelové farby. Urobila som žltú, modrú a červenú. Hotové plastelíny som potom miešala, aby som dostala všetky farby dúhy.

Ako môžete vypimpošiť svoju plastelínu

Aby plastelína voňala, môžete pridať kvapku éterického oleja, napríklad levanduľového. Môžete vyskúšať aj škoricu.

Pre trblietavý vzhľad môžete pridať plastový gliter.

Namiesto potravinárskeho farbiva môžete pri varení v plastelíne rozpustiť pár polámaných voskoviek (sú mastné, tak vynechajte v recepte olej)

Čo ďalej s plastelínou

V článku Prvé projekty s plastelínou píšem, čo všetko môžete deťom s plastelínou ponúknuť. A tu je všeobecný úvod k modelovaniu.

Uvarte plastelínu, dajte ju deťom a vyložte si nohy 🙂 príjemný relax prajem

domacaPlastelinaHranie

Hľadám náhrady za ocot a vínny kameň

Vínny kameň je aj súčasťou bezfosfátových práškov do pečiva, ktoré zoženiete v obchodoch s bio a racio potravinami. V prášku do pečiva sa používa na aktivovanie sódy bikarbóny, takže ho tam nie je veľa. Skúšala som variť plastelínu aj s Reinweinstein Backpulver z Déemky. Dala som jeden sáčok na hrnček múky. Plastelína bola super, ale tešila som sa z nej presne tri dni a potom sa začala lepiť a bola na vyhodenie. Asi tam bolo toho vínneho kameňa málo, alebo možno tam vadila tá sóda bikarbóna.

Ocot som skúšala nahradiť kyselinou citrónovou, pretože tá je tiež kyslá, ale nesmrdí. Dopadlo to veľmi zle – plastelína bola ultra lepkavá.

Ak sa vám podarilo nájsť náhradu, dajte vedieť.

Alebo to vôbec neriešte a jednoducho choďte podľa osvedčeného receptu, nemáte čo pokaziť 🙂

8 Comment

  1. Ďakujem za pekný článok o domácej plastelíne. My varievame tú s vínnym kameňom, lebo ho máme doma haba-dej. Pri octovej verzii ma zaujala doba varenia. 15 minút je naozaj otravne veľa. Ja by som odporučila znížiť množstvo vody. 6 lyžíc octu nahradí skoro pol hrnčeka.
    Dosplastelínovania!
    Natália
    Svätý Jur

    1. Dagmar Vinterová says: Odpovedať

      Natália, ďakujem za skúsenosti! 15 minút je veľa, hlavne s deťmi 🙂 Ale keď som to varila na slabom ohni, stačilo to pomiešať párkrát a pekne sa to odlepovalo od hrnca. Aj sa to ľahšie miešalo ako tá s vínnym kameňom: je tam menej soli a tak je to ľahšie a menej tuhé. Vyšla z toho super konzistencia. Až na ten pach samozrejme 🙂 Mám pocit že tým dlhým varením s octom sa nejak zmenili bielkoviny v múke a preto je to také dobré. Môžem niekedy vyskúšať aj menej vody a kratšie varenie, ale šípim ďalšiu várku lepidla 🙂 S octom máte pravdu, 6 lyžíc je niečo medzi tretinou a polovicou: mne by sa to zle odhadovalo a keď už je lyžica od oleja tak je to aj tak jedno 🙂 Dosplastelínovania!

  2. Vanesa says: Odpovedať

    Musí byť ta múka pšeničná?

    1. Dagmar Vinterová says: Odpovedať

      Áno, v týchto receptoch musí byť. Ale existujú aj gluten free recepty pre celiakov a alergikov, skúste pozrieť napríklad tu: http://onecreativemommy.com/gluten-free-play-dough-recipe-review-and-tips/

      1. Vanesa says: Odpovedať

        Aha, tak ďakujem za odpoveď

  3. Kristína says: Odpovedať

    Dá sa vinny kameň nahradiť aj kypriacim práškom?😅🙃..Inak super nápad!👏💜

    1. Kristína says: Odpovedať

      Pretože som čítala že je to takmer to isté(kypriaci prášok sa dá nahradiť aj pri výrobe chleba za vinny kameň)🤔👀

    2. Dagmar Vinterová says: Odpovedať

      Skúšala som to, ale nefunguje to :/

Pridaj komentár