Vyrábať vianočné ozdoby zo slaného cesta sa u nás stalo každoročnou tradíciou. Slané cesto je hotový antistres – je príjemné na dotyk a deťom prinesie kopec zábavy. Vlastne nielen deťom. Aj vy si užijete spoločné chvíle strávené tvorením.
Tento rok sme vylepšili základný recept. Do slaného cesta som pridala lyžičku perníkového korenia. Okrem toho, že cesto nádherne vonia, dostane aj jemný béžový odtieň. S drobnými ozdôbkami zo sladko voňajúceho korenia to pôsobí prudko prírodne a rustikálne.
Cesto môžete vaľkať a vykrajovať tvary formičkami. Do tvarov môžete pozapichovať voňavé korenie. Z cesta sa dá aj modelovať z ruky, no tvary by nemali byť príliš hrubé, aby sa dobre vysušili.
Ako ozdobu môžete použiť
badiánové hviezdičky
kúsky škorice
klinčeky
kardamom
aníz
Hotové ozdoby môžete sušiť buď vo vlažnej rúre, na radiátore alebo len tak na vzduchu. Že sú vnútri úplne suché spoznáte, keď po nich poklepete. Potom ich môžete odložiť do plechovky na koláčiky alebo do plastovej nádoby, aby si dlhšie udržali intenzívnu vôňu. A na Vianoce ich môžete zavesiť na stromček.
Základný recept na slané cesto nájdete tu.
Pridaj komentár