Pokus so šťavou z červenej kapusty ako indikátorom pH

Pokusy so šťavou z červenej kapusty

Šťava z červenej kapusty mení farbu, keď do nej pridáte niečo kyslé alebo zásadité. So správnymi prísadami dosiahnete všetky farby dúhy.

S deťmi sa bezpečne dostanete od červenej cez fialovú, modrú až po tyrkysovú farbu. Bude vám na to stačiť iba kyslý ocot a zásaditá sóda bikarbóna. Na zelenú a žltú farbu by ste už potrebovali veľmi zásadité chemikálie, napríklad prací prášok a bielidlo. To už s deťmi nie je dobrá kombinácia.

 Šťava z červenej kapusty postupne mení farbu

So staršími deťmi to môžete poňať ako vedecký pokus, experimentovať s rôznymi druhmi prísad a zaznamenávať reakcie. Mladšie deti sa môžu s roztokom veselo pohrať a verte mi, bude ich to držať naozaj dlho. Tu je návod pre tých menších.

Budete potrebovať

Červenú kapustu (bude stačiť pár vonkajších listov, ktoré by ste inak vyhodili)

Nožík a dosku na krájanie

Džbán

Sitko

Poháre

Tácku

Sódu bikarbónu

Ocot

Hlávka červenej kapusty, prerezaná napoly

Ako na to

Nakrájajte alebo rozmixujte listy červenej kapusty nadrobno. Zalejte vodou. Vylúhuje sa fialový pigment. Narieďte roztok vodou tak, aby farba nebola príliš sýta, ale ani príliš svetlá – aby bolo čo najlepšie vidieť farebné zmeny. Sceďte roztok cez sitko do pohárov.

Džbán s džúsom z červenej kapusty

Položte poháre s roztokom na tácku, priožte malý pohárik octu a nádobku s pár lyžičkami sódy bikarbóny.

Nechajte dieťa pridať do jednotlivých pohárov trošku sódy, viac sódy, trošku octu, viac octu. Šťava z červenej kapusty zmení farbu. Potom ju skúste prefarbiť naspäť pridaním octu do roztoku so sódou a naopak.

Červená kapusta ako indikátor pH

Pozorujte šumenie a penenie pri reakcii sódy bikarbóny a octu. Ak sa deťom pena bude páčiť, môžete pridať do pohárov aj trochu jari, aby bola trvácnejšia. Reakcia sa bude podobať na čarodejný odvar, o ktorom som písala minule.

Šťava z červenej kapusty, ocot, sóda bikarbóna a jar

Nechajte deti vyhrať sa do sýtosti. Vlastne, pridajte sa a aj vy sa vyhrajte do sýtosti. Je to super zábava.

Ako to funguje

Šťava z červenej kapusty sa správa ako indikátor pH. Obsahuje chemické látky, antokyaníny, ktoré menia farbu podľa toho, či sú v kontakte s niečím kyslým alebo zásaditým. Funguje tak ako domáci lakmusový papierik. Tu nájdete viac o reakcii sódy bikarbóny a octu.


Comments

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *