Predstavte si hmotu, ktorá je chvíľu tekutá a chvíľu pevná. V dlani z nej ušúľate guľku, ktorá vám vzápätí stečie pomedzi prsty. Jej konzistencia totálne fascinuje deti aj dospelých, a pritom je netoxická a dokonca je bezpečné ju ochutnať. A teraz si predstavte, že si ju môžete vyrobiť doma z jedinej prísady, ktorú kúpite v každých potravinách. Bude vás to stáť menej ako dve eurá a potrvá to tak asi minútu. Ani upratovanie po hre s ňou nie je až také hrozné. Pre takéto veci sa oplatí mať deti 🙂
Recept
Nebudem napínať a dám hneď recept.
1 kukuričný škrob (200 g)
1/2 pohára vody
Nechajte deti dať škrob a vodu do nádoby a zamiešať. To je všetko. Fakt.
Setup
Ako podložku použite veľkú hlbokú nádobu (plech na pečenie alebo plastovú skladovaciu nádobu). Do nej dajte nádobu s hmotou, pár nádobiek na prelievanie a náradie ako lyžičky, odmerky, varešku.. Nechajte deti pracovať s nástrojmi alebo rukami.
Konzistencia zmesi
Hmotu je najlepšie miešať pomaly, lebo pri veľkom tlaku kladie odpor. Hotová zmes by mala tiecť, ak nakloníte misku, ale mala by sa drobiť ak ju pevne zmačknete v ruke. Ak nemáte perfektnú konzistenciu na prvý krát, netrápte sa, hmota pri hraní postupne vysychá a hocikedy do nej môžete doliať viac vody. Po čase prídete na to, aké skupenstvo je najlepšie.
Upratovanie
Neporiadku sa nevyhnete. Zoberte to von. Ak robíte vnútri, odporúčam nepracovať nad kobercom. Ak zmes nakvapká na tvrdý povrch, kvapky rýchlo vyschnú na prášok, ktorý sa dá ľahko pozametať. Väčšie fŕkance sa dajú celé pozbierať. Keď na ne zatlačíte, stvrdnú a tak po nich neostávajú zvyšky.
Pozor! Nevylievajte brečku do odtoku. Keby sa vám suspenzia usadila v potrubí, zostal by tam tuhý kus škrobu, ktorý by vám zablokoval odtok. Najlepšie je brečku vyhodiť do odpadkového koša. Alebo nechať vysušiť a ďalej použiť. Ja tu mám celkom veľa, skúsim pár receptov na ďalšie spracovanie a dám vedieť, ako som dopadla.
Trochu fyziky
Brečka je suspenzia kukuričného škrobu a vody. Je to nenewtonovská alebo aj anomálna kvapalina. Popiera Newtonov zákon viskozity. Jej konzistencia závisí od toho, ako veľmi na ňu tlačíte – jej viskozita nie je konštantná, ale rastie s rýchlosťou deformácie – je to dilatantná tekutina. Pri údere je hmota pevná, kladivom sa dá dokonca rozbiť na črepiny, tie sa ale vzápätí hneď roztečú.
Suspenzia znamená, že škrob sa nerozpustí vo vode, ale jeho malé pevné čiastočky sú vo vode jemne rozptýlené. Ak brečku necháte stáť, škrob klesne na dno a na povrchu zostane vrstva vody.
Prečo sa brečka správa tak zvláštne
V pokoji sú čiastočky škrobu obalené vodou. Povrchové napätie vody jej zabraňuje, aby hneď stiekla dole. Vrstvička vody umožňuje čiastočkám voľný pohyb. Pri prudkom pohybe je voda vytlačená spomedzi čiastočiek škrobu a trenie medzi nimi sa prudko zvýši.
Skladovanie
Zakrytá v chladničke vám vydrží pár dní. Po dlhšom uskladnení sa škrob usadí, ale stačí premiešať a možno pridať trochu vody. Brečka bude ako nová. Ak sa s ňou neplánujete najbližšie dni hrať, môžete ju vysušiť na prášok a neskôr zase zarobiť – ale keď ju už raz vyrobíte, stavím sa, že sa zrazu niekde čarovne objaví veľa času na hranie pre vás aj pre deti. Vyskúšajte, stojí za to.
Informácie som čerpala hlavne na Imagination station
Pridaj komentár